Ceasul Regelui Mihai I- Sfântul Graal al aparatelor de măsurat timpul

O fotografie din tinerețea Regelui, ascunde un detaliu ce a pus pe gânduri mulți experți în domeniu!                  

După ce a plecat în exil, în anul 1948, Regele Mihai a trecut printr-o perioadă foarte dificilă ceea ce l-ar fi îndreptățit la acel moment să își vândă prețiosul ceas. Nu a făcut acest lucru, deși ceasul valora o avere, fiind una dintre posesiunile de suflet ale Majestății sale „de care probabil că nu se va despărţi niciodată”, cum avea să mărturisească  asistentul regelui, în anul 2014, unuia dintre specialiștii Casei de licitaţie Christie’s din New York, Eric Wind.

Ani la rând experții mondiali au dezbătut pe baza acestei fotografii crezând că ar fi vorba despre unul dintre cele mai râvnite aparate de măsurat timpul! Simplu fapt că Regele nu s-a afișat cu el și nu a încercat vreodată să-l vândă dar și că, preț de foarte mulți ani, singura fotografie cu acesta era una alb negru, au făcut ca misiunea lor de a indentifica ceasul să fie una foarte dificilă!

Regele Mihai I a deținut un ceas produs în atelierele din Elveția a unuia dintre cei mai respectați producători de ceasuri din istorie, Patek Phillipe. Dar nu orice ceas! Vorbim despre modelul ce reprezintă piatra de temelie a companiei Patek Philippe, primul ceas produs în serie cu calendar cronografic!

Este vorba despre un model extrem de complicat și extrem de rar, Patek Phillipe 1518, un ceas special produs în numai 261 de exemplare, timp de 13 ani (1941-1954). Majoritatea au fost realizate cu carcasă din aur galben, circa 20% din aur cu nuanțe roz, însă au existat și patru exemplare realizate din oțel inoxidabil!

Probabil gândiți că valoarea celor patru exemplare din oțel este mult sub cea a ceasurilor din aur… total greșit!

Patek Phillipe 1518 cu carcasă din oţel, vândut în noiembrie 2016 cu 11.136.642 de dolari

În 2016, un Patek Phillipe 1518 cu carcasă din oţel a fost vândut cu peste 11 milioane de dolari! Motivul pentru care s-a obținut o sumă atât de mare este în primul rând raritatea acestuia, fiind vorba de doar patru exemplare construite dar și de faptul că cei mai mari colecționari ai lumii consideră că „nimic nu este mai rar decât un ceas complicat într-un metal banal”

Totuși, acesta nu ar fi cel mai râvnit ceas confecționat vreodată! Conform cărții lui Nicholas Foulkes, „Patek Philippe: The Authorized Biography”, ceasul a fost produs și cu carcasă de platină dar și o carcasă în două tonuri ( oţel şi aur sau o combinație de mai multe metale).

Cel mai scump ceas de mână vândut vreodată în cadrul unei licitaţii

Multă vreme, singura dovadă că Regele deține un Patek Phillipe 1518 era acea poză alb negru care nu putea spune din ce metal era confecționat ceasul. Aceasta a dus la speculații cum că ceasul Regelui Mihai I ar fi chiar acel Patek Phillipe 1518 în două tonuri!

În 2014, Alfredo Paramico afirmă faptul că,  în anul 1942 Patek Philippe a realizat trei ceasuri 1518 într-o combinație de oțel și aur roz, unul dintre ele ajungând la Regele Mihai I. Însă afirmația acestuia nu este argumentată, însuși Paramico spunând că „Nu am nicio dovadă a existenței ceasului” și „Am început să visez despre un ceas care probabil nu există

La începutul anului 2017 apare o nouă fotografie cu Regele Mihai purtând celebrul său ceas… de data aceasta fotografia este una color!

Spre dezamăgirea multora, ceasul nu este un 1518 în două tonuri. În fotografie se poate observa clar că este vorba despre un Patek Phillipe 1518 din aur galben sau aur roz, însă valoarea acestuia râmâne una destul de ridicată, fiind vorba de unul dintre puținele Patek Phillipe 1518 cu unic proprietar și cu atât mai mult, aparținând unui om ce a schimbat cursul istoriei!

Tot în 2016, un Patek Philippe 1518 din aur galben s-a vândut la licitație pentru nu mai puțin de 598.000 franci (~511.000 euro) și, la aceeași licitație, unul din aur roz, decorat cu un cristal, cu 1.474.000 franci elvețieni (1.261.000 euro).

Un ceas istoric la mâna celui ce a schimbat istoria!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *