Ce este placarea PVD a carcaselor de ceas?

 

Physical Vapor Deposition (Depunerea Fizică din Vapori) sau pe scurt PVD se referă la un grup de procese folosit pentru a aplica un strat foarte subtire de material dur pe un obiect. Acest proces a înlocuit metoda tradițională de placare a carcaselor și brățarilor cu nichel, crom, argint sau aur!

Placarea PVD a fost initial folosită la placarea ceasurilor militare pentru a reduce strălucirea carcaselor în lumina soarelui și a devenit un standard de calitate a ceasurilor încă de la mijlocul anilor 1990.

 

PVD este metoda prin care straturile subţiri (de 1 – 10 µm) se obţin prin condensarea pe suprafaţa substratului a unor specii atomice sau moleculare aflate în fază de vapori.

 

Procesul de placare este unul destul de simplu. Materialul care urmează a se depune (sursa) se amplasează într-o cameră vidată, unde este evaporată printr-o încălzire intensă utilizând un filament (de tungsten, de exemplu). O alternativă pentru a evapora sursa este tehnica bombardării cu ioni. Depunerea pe suprafaţa solidă presupune formarea de straturi atomice de material.

Cele mai utilizate tehnici de depunere PVD sunt: depunerea prin pulverizare magnetică (catodică), evaporarea termică și placarea ionică.

Practic, prin PVD se aplică un strat foarte subțire de material (aur, titan etc.) pe metalul din care este confecționată carcasa pentru a-i mări ceasului rezistența la șocuri și zgarieturi!

Fiind mai costisitoare, placarea PVD este o caracteristica a ceasurilor high-end, insă putem spune cu certitudine că merită din plin!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *