Zece lucruri pe care nu le cunoșteai despre ceasuri

1.Ceasurile cu apă, utilizate în Babilon, Egipt, Grecia și China erau proiectate să utilizeze forța constantă a apei care cădea pe un sistem de pârghii ce puneau mecanismul ceasului în mișcare.

2.La început, ceasurile indicau numai orele. Primul ceas care indica minutele a apărut în anul 1475, manufactură a germanului Paulus Almanus.

3.În Evul Mediu, în Europa, ceasurile nu erau utilizate în casele oamenilor pentru a indica timpul ci în mânăstiri și biserici cu scopul de a semnala începerea slujbelor religioase. Ceasul Catedralei Salisbury, construit în 1386, este considerat cel mai vechi ceas mecanic din lume în funcțiune care bate orele.

ceas 54.Pendulul a fost inițial conceput de Leonardo da Vinci în timpul Renașterii. Pendule sale erau folosite pentru punerea în funcțiune a ferăstraielor, pompelor și burdufurilor. Galileo a utilizat pendulul pentru măsurarea timpului dar inventarea ceasului cu pendul îi este atribuită lui Christiaan Huygens în 1656.

5.Ceasurile erau considerate un lux in Marea Britanie; în 1797, a fost introdus un impozit pentru toți cei care achiziționau ceasuri. Nu este de mirare ca ceasornicarii au început să dea faliment pentru că oamenii au încetat să mai cumpere!

ceas 46.Realizarea primului ceasul deșteptător îi este atribuită lui Seth Tomas, un ceasornicar american, în 1876. Cu 100 de ani înaintea lui, un alt ceasornicar, Levi Hutchins, inventase un ceas deșteptător, dar ceasul acestuia nu putea să dea alarma decât la ora 4 dimineața.

7.Ceasurile elvețiene sunt celebre pentru precizia lor. Dar Elveția nu a fost de la bun început patria ceasornicarilor, ci a bijutierilor. În secolul XVI, odată cu introducerea reformelor lui Jean Calvin, care promovau abținerea de la orice lux, bijutierii elevțieni se văd rămași fără obiectul muncii și sunt nevoiți să împrumute îndeletnicirile ceasornicarilor germani, italieni și francezi. Artiști în arta miniaturii, îi întrec rapid în pricepere pe aceștia și în secole, dezvoltă o tradiție dar și o industrie care nu are egal.

ceas 68. Big Ben, celebrul ceas din turnul Parlamentului Londrei, este cel mai mare ceas cu patru fețe din lume, care bate orele. A fost construit în 1859. Big Ben este, de fapt, numele sub care este cunoscut de toată lumea clopotul cel mare al ceasului.

9. De ce se folosesc cristalele de cuarț la ceasuri? Cuarțul, piatră naturală transparentă și foarte frumoasă are proprietăți electromagnetice și generează semnale cu o frecvență precisă. Acestă proprietate a permis producătorilor să realizeze ceasuri care indică timpul cu acuratețe. Cuarțul este utilizat în aproape toate tipurile de ceasuri din întreaga lume.

ceas 1210. La Geneva, Muzeul Patek Philippe găzduiește o impresionantă colecție de ceasuri, cutii muzicale și bijuterii în miniatură, ilustrând istoria orologeriei din secolul XVI până în secolul XX. Păstrând proporțiile, și în România, la Ploiești, Muzeul Ceasurilor, singurul de acest gen de la noi din țară, găzduiește o colecție valoroasă de peste 4000 de ceasuri din diverse perioade istorice și componente ale acestora……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *