Tipurile principale de mecanisme (calibru)

Cel mai important lucru intr-un ceas de mana il reprezinta mecanismul, denumit uneori si calibru, responsabil cu determinarea orei, minutului si secundei. In principal exista doua tipuri de mecanisme: mecanic si quartz. Ceasurile clasice sunt mecanice, cu mecanisme foarte complexe formate din roti dintate, pinioane, suruburi, parghii, came si diverse alte elemente care impreuna se imbina armonios si functioneaza la unison.

mecanism ceas mecanic movement

Ceasurile cu mecanism mecanic trebuie intoarse periodic, de obicei o data pe zi, pentru a stoca energie kinetica intr-un arc ce se detensioneaza treptat, transferand energia sa angrenajelor mecanismului. Cel mai mare producator de mecanisme mecanice este ETA, o firma elvetiana ale carei produse sunt utilizate de majoritatea producatorilor de ceasuri de mana, fie in forma in care sunt livrate din fabrica, fie modificate ulterior. Producatorii de ceasuri de lux insa isi produc singuri mecanismele, cum este si de asteptat in cazul modelelor de ceasuri care costa zeci de mii de lei.

 

Modelele ieftine si cele cu afisaj digital utilizeaza mecanisme quartz, introduse in anii 70’ de firma Seiko. Principiul de functionare este destul de simplu: o baterie este folosita pentru alimentarea unui cristal de quartz foarte precis. In general un ceas cu mecanism quartz digital ramane in urma cam un minut pe an, adica mult mai precis decat un mecanism mecanic, ce ramane un urma anual chiar si o ora, in plus fiind necesara realizarea periodica, la 2-3 ani, a operatiunilor de intretinere (curatare, ungere) de catre un ceasornicar profesionist. Bateria ceasurilor quartz trebuie schimbata la cativa ani.

Iubitorii de ceasuri insa vor alege intotdeauna un model mecanic, in pofida faptului ca mecanismele quartz sunt mai ieftine si mai precise.

Cum deosebesti usor un mecanism mecanic de unul quartz? Te uiti la secundar: daca avanseaza cursiv este ceas mecanic, daca avanseaza in pasi este quartz. Acest lucru este valabil in 99% din cazuri.

In incheierea acestui subcapitol trebuie mentionat ca exista si o categorie aparte de mecanisme mecanice, cele automate, care sunt prevazute cu o greutate oscilanta (numita rotor) ce se pune singura in miscare din inertie, cand ceasul este purtat la mana, asigurand incarcarea acumulatorului ceasului, care la randul sau alimenteaza mecanismul mecanic. Daca ceasul nu este purtat cateva zile la rand rezerva de energie se consuma, ceasul oprindu-se singur. Acest lucru poate fi prevenit fie prin purtarea regulata a ceasului fie prin stocarea acestuia in cutii speciale, denumite windere.

ceas mecanism automat

Mecanismele mecanice si automate sunt adevarate opere de arta

Pentru iubitorii orologiei insa, rotorul mecanismelor automate este o simpla cortina care acopera frumusetea mecanismului ceasului, deci acestia vor opta in majoritatea cazurilor pentru un simplu ceas mecanic, chiar daca trebuie sa-l intoarca zilnic.

In ultimii ani in piata au aparut si modele electromecanice, care in esenta utilizeaza un mecanism quartz, insa afisarea se face analogic, pe un cadran cu limbi, nu pe un afisaj digital (LCD sau LED). Vizual ceasurile electromecanice arata similar cu cele mecanice, diferentele gasindu-se doar la interior (si pe factura bineinteles).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *