Despre plăcerea de a purta un ceas mecanic

Apărute pe piață în anii 70, ceasurile cu quartz au cunoscut un succes atât de mare încât aproape au falimentat industria orologieră elvețiană, una mai tradiționalistă, ce producea ceasuri cu mecanisme complicate, multe dintre ele lucrate manual. Și într-adevăr, ceasurile cu quartz au o mulțime de avantaje: sunt mai precise, mai ușoare, nu necesită întreținere specială și nu în ultimul rând sunt mai ieftine. Cu toate acestea, ceasurile mecanice au rămas favoritele unui număr important de persoane, recuperînd o parte importantă din cota de piață pierdută la un moment dat.

De ce totuși preferă unii ceasurile mecanice? Un motiv ar putea fi legat de tradiția și istoria fabricanților de ceasuri, o istorie de mai mule secole, în care lupta pentru a crea un dispozitiv mai precis, mai mic, mai fiabil sau mai complicat a dus la apariția multor pionieri și momente memorabile. Orologeria a devenit astfel o meserie ridicată la rang de artă, atât în ce privește aspectul unui ceas, cât și în ce privește priceperea de a construi și asambla un număr important de arcuri, rotițe și alte piese componante ale unui mecanism.

Este adevărat, un ceas cu quartz este mai ușor de fabricat și mult mai precis, exista însă frumusețe și în imperfecțiune, există dorință de a fi mai bun, există concurență și loc de progres. La fel cum apariția fotografiei nu a însemnat sfârșitul picturii, nici apariția quartzului sau a electronicii nu va însemna sfârșitul artei orologere. Sau, pentru a da un exemplu mai actual, câți dintre dvs ați prefera un autoturism cu cutie automată în locul unuia cu cutie manuală?

Un ceas mecanic este apoi un univers în miniatură, un ansamblu misterios de sisteme care se mișcă, un organism “viu”. Pe un astfel de ceas îl poți vedea cum se mișcă, îl poți auzi cum ticăie, îl simți alături de tine. Fie că este un ceas cu întoarcere manuală sau unul automatic, nu îl poți lăsa prea mult timp deoparte pentru că “moare”. Da, de un ceas mecanic te poți atașa, la fel cum te atașezi de un animal de casă, sau poate de un tamagotchi virtual. Odată captivat de ceasurile mecanice este greu să mai renunți la ele, afară poate de vreo ocazie în care este nevoie de o funcție pe care acestea nu o pot oferi.

Unii preferă ceasurile mecanice, indiferent de cât ar fi scumpe, și datorită exclusivismului pe care acestea îl oferă. Într-adevăr, unele astfel de ceasuri se produc în exemplare unicat sau în serii limitate, de aceea sunt foarte căutate de pasionații de lux sau de colecționari. Iar finisajele unui ceas mecanic, executate manual, pot fi mult superioare unui ceas cu quartz produs de obicei în masă.

Iar precizia? Ei bine, dacă nu lucrați la NASA sau în alt domeniu în care precizia este vitală, câteva secunde pe zi reprezintă o eroare tolerabilă. Dealtfel, dacă totul s-ar reduce la precizie atunci ceasurile de mână ar fi fost de mult făcute inutile de telefoanele mobile sau alte gadgeturi.

Există și alte diferențe între ceasurile mecanice și cele cu quartz, mai mult sau mai puțin importante. Înainte de a face o alegere este important să știți exact de ce anume aveți nevoie, ce așteptări aveți de la un ceas și cât de mult sunteți dispuși să investiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *